İPA’dan “Türkiye’nin İsraf Karnesi” raporu: Yanlış politikalar son iki yılda kamuyu trilyonlarca lira zarara uğrattı

Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarını derinleştiren yanlış politikalar, kamu kaynaklarında ciddi israflara yol açıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan vergi uzmanı Ozan Bingöl ile hazırlanan Türkiye’nin İsraf Karnesi raporuna göre, son iki yılda kamuya trilyonlarca lira zarar veren politikalar, Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla 1 trilyon 58 milyar lira kayba neden oldu. Ekonomik krizin derinleşmesiyle kamuda israf artarken, merkezi yönetim borç stoku son iki yılda yüzde 127,87 oranında artarak 8 trilyon 106 milyar liraya ulaştı.

Faiz giderleri de bütçe açıklarını ve borçlanma ihtiyacını artırıyor. 2024 yılı için belirlenen faiz harcama hedefi, 2019 yılında yapılan ödemelerin 12,5 katı seviyesinde. Vergilerden faize giden pay, 2016’da her 100 liranın yaklaşık 11 lirası iken, 2024’te bu oran 17 liraya yükseldi. Rapor, faiz ödemelerinin kamu yararına yapılan yatırımların önüne geçtiğini ve kamu kaynaklarının yanlış yönetildiğini vurguluyor.

BirGün’ün aktardığına göre, garanti ödemeleri ise kamu kaynaklarının israfında önemli bir rol oynuyor. Özellikle Kuzey Marmara projesi ve Zafer Havalimanı gibi projelerde, garanti ödemeleri, yatırım maliyetlerinin çok üzerinde gerçekleşti. Kamu tasarruf tedbirlerinin uygulanmadığı ve kriz koşullarında bile kamu harcamalarında ciddi artışlar yaşandığı belirtiliyor. Rapor, ekonomik krizin vatandaşlar üzerindeki baskısının hafifletilmesi için kamunun israfla mücadele ederek kaynakları daha etkin ve verimli kullanması gerektiğine işaret ediyor.

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) “Kamu Kaynaklarının Halk İçin Kullanımında Neredeyiz? Türkiye’nin İsraf Karnesi” isimli raporunu okumak için .


Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top